ISO/IEC 20000-1

ISO/IEC 20000-1

Ce este ISO/IEC 20000-1?

Standardul ISO/IEC 20000-1 cuprinde cerintele sistemului de management al serviciilor IT. Acest sistem poate fi utilizat de un furnizor de servicii IT (intern sau extern) pentru a se asigura ca serviciile sale furnizate clientilor (interni sau externi) sunt la nivelul de calitate, control si siguranta stabilit si aprobat.

Cele mai multe afaceri se bazeaza pe tehnologia informatiei, fiind unul dintre elementele de baza din cadrul activitatii lor. Multe procese operationale cheie se bazeaza pe IT, iar modificarile din cadrul acestor procese necesita si modificarea sistemelor IT – fie ca vorbim de hardware, software, de comunicatii sau servicii suport. Acesta este domeniul de aplicabilitate al sistemului de management al serviciilor IT si scopul ISO/IEC 20000-1.

Cine poate utiliza ISO/IEC 20000-1?

ISO/IEC 20000-1 este aplicabil organizatiilor de orice dimensiune care furnizeaza si gestioneaza servicii IT si care doresc sa isi certifice sistemul de management al acestora. ISO/IEC 20000-1 este un standard dezvoltat de IT Service Management Forum (itSMF) si care beneficiaza de recunoastere la nivel international.

Beneficii

  • Reducerea costurilor - ISO/IEC 20000-1 este construit ca sistem de management. Baza acestuia este ciclul Plan-Do-Check-Act comun majoritatii celorlalte standarde ce privesc sistemele de management. Acest lucru va va permite sa operati un sistem integrat, sa evitati duplicarea datelor si sa reduceti costurile.
  • Increderea partilor interesate - Acesta standard va va permite sa demonstrati ca utilizati cele mai bune practici. Standardul a fost dezvoltat de OGC si ITIL si are ca scop imbunatatirea modului de gestionare a serviciilor IT.


Servicii LRQA

Verificare si Certificare – Acest standard necesita verificarea independenta de catre un organism de certificare de terta parte recunoscut de itSMF.
LRQA este recunoscut de catre itSMF, fiind unul dintre primele organismele recunoscute de itSMF pentru a oferi servicii acreditate de evaluare si certificare conform ISO/IEC 20000-1.