Majoritatea schimbărilor cuprinse in ISO 9001:2015 pun accentul pe procesele prin care o organizație protejează mediul cu ajutorul SMM-ului propriu.
Comitetul a avut răspunderea redactării clauzei cu privire la politica de mediu care, în prezent, cere ca o organizație să își asume angajamentele față de protejarea mediului.
Această clauză reprezintă o detaliere a angajamentelor precedente, limitate în fosta versiune la prevenirea poluării și la respectarea legislației și constituie, în prezent, un termen generic care încurajează organizațiile să se orienteze spre protecția mediului în general mai degrabă decât doar spre poluarea generată de produsele și serviciile proprii.
ISO 14001:2015 introduce terminologia perspectivei ciclului de viață, care cere organizației să își analizeze produsele și serviciile de la începutul și până la finalul ciclului lor de viață.
Aceasta include analiza modului în care vor controla procesele externalizate. În acest scop, organizațiile trebuie să decidă ce pot controla și/sau influența, trebuind apoi să aplice controalele adecvate sau influența necesară prin sistemul propriu de management.
De asemenea, organizațiile trebuie să analizeze tratamentul de la sfârșitul ciclului de viață al produsului și eliminarea produselor sau serviciilor oferite. Această analiză se extinde și în domenii precum designul, deoarece, atunci când proiectează produse noi, organizațiile trebuie să ia în considerare și designul ca modalitate de a-și îmbunătăți performanța de mediu.
Un alt domeniu important din perspectiva ISO 14001:2015 este cel al comunicării – atât interne cât și externe. În timp ce acest domeniu a fost acoperit de ISO 14001:2004, în noua versiune a standardului se menționează nevoia dezvoltării unui proces în cadrul organizației prin care aceasta să determine ce vor comunica, când vor comunica și către cine vor comunica.
O altă schimbare apărută ca urmare a introducerii Anexei este modificarea modelului Planifică, Efectuează, Verifică, Acționează din ISO 14001:2004 în așa fel încât să reflecte structura Anexei SL.
Care este primul lucru pe care organizatiile certificate ISO 14001:2004 trebuie sa-l faca sau sa-l aibe in vedere in prezent, dupa ce a fost publicat ISO 14001:2015? Organizatiile ar trebui sa inceapa sa se uite la noile cerinte ale standardului, sa discute schimbarile cu echipa LRQA impreuna cu orice nevoie de instruire care cred ca ar fi necesara pentru a se adapta noilor cerinte si schimbari ale standardului revizuit. De asemenea, va sfatuim sa va achizitionati noul standard ISO 14001:2015